Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering

woensdag 2 november 2016

19:30 - 22:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
W.M. de Pijper

Agendapunten

  1. 1

    De commissievergadering is bedoeld om te komen tot een advies van de commissie over de geagendeerde onderwerpen. Dit advies komt tot stand door het delen van de verschillende fractiestandpunten. Afgesproken is dat het in principe niet is toegestaan tijdens de commissievergadering nog vragen te stellen. Vragen aan het college naar aanleiding van de verschillende agendapunten die uiterlijk vijf werkdagen voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend, worden uiterlijk twee werkdagen voor de vergadering beantwoord.

  2. 2

    Bij aanvang van de vergadering stelt de commissie de agenda definitief vast. Dat kan betekenen dat de volgorde van het behandelen van agendapunten wordt gewijzigd. Aanleiding hiervoor kan zijn dat zich voor een agendapunt insprekers hebben gemeld of dat voor een bepaald agendapunt juist veel publiek aanwezig is.

    Besluit

    De commissie stelt de agenda ongewijzigd vast.

  3. 3

    Commissieleden kunnen het college over actuele zaken ter verantwoording roepen. De vragen voor dit agendapunt moeten uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend. Bij de vragen moet gemotiveerd worden aangegeven wat het spoedeisende karakter van de vraagstelling is, waardoor beantwoording tijdens de vergadering gewenst is. Over de antwoorden kan geen discussie worden gevoerd.

    Besluit

    Van het vragenhalfuurtje wordt geen gebruik gemaakt.

  4. 4

    Commissieleden kunnen tot 48 uur voorafgaand aan de vergadering verzoeken tot wijziging van de besluitenlijst bij de griffie indienen.

    Besluit

    De besluitenlijst wordt zonder wijzigingen vastgesteld.

  5. 5

    De voorzitter, dan wel het college kunnen mededelingen doen. Over een mededeling kan geen discussie worden gevoerd.

  6. 6

    De commissie formuleert, op basis van de fractiestandpunten die in de commissievergadering worden uitgewisseld, een advies aan de gemeenteraad voor de verdere behandeling.

  7. 6.1

    Als een gemeente bij de uitvoering van de Participatiewet in een kalenderjaar een tekort van meer dan 5% heeft op het budget 'Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorziening aan Gemeenten' (afgekort BUIG), is het mogelijk om een aanvullende vangnetuitkering aan te vragen. Naar verwachting sluit de gemeente Moerdijk 2016 met een tekort van meer dan 5 %. Op grond van de Vangnetregeling 2016 kan deze uitkering worden aangevraagd indien de gemeenteraad hier tijdig kennis van heeft kunnen nemen.

    Besluit

    Voorstel wordt als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 24 november 2016.

  8. 6.2

    In 2015 heeft onder meer de gemeente Moerdijk de Regionale Kadernota Verbonden Partijen vastgesteld. Daarmee is op een aantal punten de bemoeienis van gemeenten i.c. de gemeenteraden met verbonden partijen toegenomen. Eén van de genoemde spelregels is dat elke gemeenteraad jaarlijks in de novembervergadering richtlijnen vaststelt. Het gaat om financiële en beleidsmatige richtlijnen, die voor de verbonden partijen een leidraad moeten zijn voor de budgetcyclus voor een volgende jaar. In dit geval gaat het om de budgetcyclus 2018. Ze worden vastgesteld voor de acht als meest risicovol gedefinieerde verbonden partijen. Voor de vijf overige gelden alleen de financiële richtlijnen.
    In de commissie Bestuur en Middelen zijn de financiële richtlijnen voor alle partijen aan de orde. In de commissie SI komen aan de orde de beleidsmatige richtlijnen voor: Regionale Ambulance Voorziening Brabant MWN (RAV); Werkplein Hart van West-Brabant; WVS Groep en GGD West-Brabant

    Besluit

    Voorstel wordt als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 24 november 2016.

  9. 7

    Commissieleden kunnen verzoeken een raadsinformatiebrief in de commissievergadering te behandelen Behandeling van de raadsinformatiebrief moet als doel hebben een advies van de commissie te formuleren.

  10. 7.1

    Het college heeft de gemeenteraad via Raadsinformatiebrief geïnformeerd over de stappen die zij heeft gezet naar aanleiding van verschillende signalen van onvrede over de verleende thuiszorg door TWB, Thuiszorg met Aandacht. Deze raadsinformatiebrief is op verzoek van mevrouw Dane geagendeerd.

    Besluit

    Voor kennisgeving aangenomen.

  11. 7.2

    De 2e bestuursrapportage 2016 is met een raadsinformatiebrief aangeboden aan de raad. Als bijlage is de monitor Sociaal Domein daaraan toegevoegd. Deze monitor ligt ter bespreking voor in deze commissie.

    Besluit

    Voor kennisgeving aangenomen.

  12. 8
    Sluiting