Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering

woensdag 21 september 2016

19:30 - 22:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
W.M. de Pijper

Agendapunten

  1. 1

    De commissievergadering is bedoeld om te komen tot een advies van de commissie over de geagendeerde onderwerpen. Dit advies komt tot stand door het delen van de verschillende fractiestandpunten. Afgesproken is dat het in principe niet is toegestaan tijdens de commissievergadering nog vragen te stellen. Vragen aan het college naar aanleiding van de verschillende agendapunten die uiterlijk vijf werkdagen voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend, worden uiterlijk twee werkdagen voor de vergadering beantwoord.

  2. 2

    Bij aanvang van de vergadering stelt de commissie de agenda definitief vast. Dat kan betekenen dat de volgorde van het behandelen van agendapunten wordt gewijzigd. Aanleiding hiervoor kan zijn dat zich voor een agendapunt insprekers hebben gemeld of dat voor een bepaald agendapunt juist veel publiek aanwezig is.

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Commissieleden kunnen het college over actuele zaken ter verantwoording roepen. De vragen voor dit agendapunt moeten uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend. Bij de vragen moet gemotiveerd worden aangegeven wat het spoedeisende karakter van de vraagstelling is, waardoor beantwoording tijdens de vergadering gewenst is. Over de antwoorden kan geen discussie worden gevoerd.

    Besluit

    Van het vragenhalfuurtje wordt geen gebruik gemaakt.

  4. 4

    Commissieleden kunnen tot 48 uur voorafgaand aan de vergadering verzoeken tot wijziging van de besluitenlijst bij de griffie indienen.

    Besluit

    De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

  5. 5

    De voorzitter, dan wel het college kunnen mededelingen doen. Over een mededeling kan geen discussie worden gevoerd.

  6. 6

    De commissie formuleert, op basis van de fractiestandpunten die in de commissievergadering worden uitgewisseld, een advies aan de gemeenteraad voor de verdere behandeling.

  7. 6.1

    Uit de 1e bestuursrapportage van het Werkplein is gebleken dat de uitvoeringskosten voor het Werkplein ruimt € 1 mln. hoger uitvallen. Dit geeft aanleiding om de begroting van het Werkplein aan te passen. De raden van de deelnemende gemeenten worden in de gelegenheid gesteld hier een zienswijze op te formuleren.

    Besluit

    Voorstel wordt als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 13 oktober 2016.

  8. 6.2

    Naar aanleiding van de Bestuursopdracht Participatiewet 2016 en wijzigingen in de wet- en regelgeving is de re-integratieverordening Participatiewet, gemeente Moerdijk geëvalueerd. Hieruit zijn aanpassingen voortgekomen om de Participatiewet binnen het Werkplein Hart van West-Brabant op een zo goed mogelijke wijze uit te voeren.

    Besluit

    Voorstel wordt geagendeerd als hamerstuk voor de raadsvergadering van 13 oktober 2016.

  9. 6.3

    Gebleken is dat het huidige noodfonds niet of niet voldoende voldoet om in bepaalde situaties grotere zorg te voorkomen. Voorts blijkt uit verschillende signalen dat oplossingen uit bestaande regelingen in het sociaal domein in zijn totaliteit duurder kunnen zijn en minder effect kunnen sorteren dan een alternatieve oplossing waarin de regelgeving niet voorziet. Ondanks alle bestaande regelingen op het terrein van inkomen, bestaanszekerheid, maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp kunnen inwoners toch worden geconfronteerd met uitzichtloze situaties of situaties met weinig perspectief. Door alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren op het Sociaal Domein en de integrale werkwijze van de gemeente was het wenselijk om een nieuwe voorziening op te zetten. Wij noemen deze voorziening Het Fonds Sociaal Domein gemeente Moerdijk. Met dit fonds wordt geprobeerd bij individuele situaties, waarbij vanuit het reguliere aanbod geen adequate oplossing mogelijk is, hulp te bieden. Dit gebeurt door het toepassen vaneen eenvoudige niet-bureaucratische werkwijze.

    Besluit

    Voorstel wordt als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 13 oktober 2016.

  10. 7

    Gebruikelijk is dat het college indien daartoe aanleiding is de raad via de commissies informeert over actuele onderwerpen bij de Verbonden partijen. De verschillende samenwerkingsverbanden hebben de afgelopen periode zienswijzen ontvangen op de ingediende conceptbegrotingen. Deze zienswijzen zijn beoordeeld, waarna de verschillende algemene besturen de begrotingen definitief hebben vastgesteld. Voor zover wij daarover zijn geïnformeerd zijn de reacties ter informatie bij deze agenda gevoegd.

    Besluit

    Voor kennisgeving aangenomen.

  11. 8
    Sluiting