Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering

donderdag 14 januari 2016

19:30 - 22:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
A.M.J. Dingemans

Agendapunten

  1. 1

    De commissievergadering is bedoeld om te komen tot een advies van de commissie over de geagendeerde onderwerpen. Dit advies komt tot stand door het delen van de verschillende fractiestandpunten. Afgesproken is dat het in principe niet is toegestaan tijdens de commissievergadering nog vragen te stellen. Vragen aan het college naar aanleiding van de verschillende agendapunten die uiterlijk vijf werkdagen voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend, worden uiterlijk twee werkdagen voor de vergadering beantwoord.

  2. 2

    Bij aanvang van de vergadering stelt de commissie de agenda definitief vast. Dat kan betekenen dat de volgorde van het behandelen van agendapunten wordt gewijzigd. Aanleiding hiervoor kan zijn dat zich voor een agendapunt insprekers hebben gemeld of dat voor een bepaald agendapunt juist veel publiek aanwezig is.

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld

  3. 3

    Commissieleden kunnen het college over actuele zaken ter verantwoording roepen. De vragen voor dit agendapunt moeten uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend. Bij de vragen moet gemotiveerd worden aangegeven wat het spoedeisende karakter van de vraagstelling is, waardoor beantwoording tijdens de vergadering gewenst is. Over de antwoorden kan geen discussie worden gevoerd.

  4. 3.1

    Besluit

    voor kennisgeving aannemen

    Het beleid rond evenementen is in voorbereiding. De portefeuillehouder merkt op dat de vergunning op korte termijn zal worden afgegeven en de portefeuillehouder zal in gesprek gaan met het kerkbestuur.

  5. 4

    Commissieleden kunnen tot 48 uur voorafgaand aan de vergadering verzoeken tot wijziging van de besluitenlijst bij de griffie indienen.

    Besluit

    De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld

  6. 5

    De voorzitter, dan wel het college kunnen mededelingen doen. Over een mededeling kan geen discussie worden gevoerd.

    Besluit

    voor kennisgeving aannemen

    Voor kennisgeving aangenomen

  7. 6

    De commissie formuleert, op basis van de fractiestandpunten die in de commissievergadering worden uitgewisseld, een advies aan de gemeenteraad voor de verdere behandeling. Eventuele vragen over deze voorstellen kunnen tot uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering bij de griffie worden ingediend. Vragen die na die tijd zijn ingediend zullen niet tijdig beantwoord kunnen worden.

  8. 6.1

    Dit Actieprogramma Integrale Veiligheid 2016-2019 is de opvolger van de Veiligheidsnota 2010-2013. De risico’s en gevaren die de samenleving, burgers en bedrijven kunnen bedreigen, zijn van een andere verschijningsvorm en intensiteit dan enkele jaren geleden. De gemeente heeft er veiligheid gerelateerde taken en verantwoordelijkheden (en dus ook invloed) bij gekregen. Deze ontwikkelingen en dynamiek vragen om een hernieuwde visie op veiligheid en een meer actiegerichte aanpak van veiligheidsproblemen. Onze concrete inspanningen zijn benoemd in het Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid 2016 – 2019.

    Besluit

    Voorstel is voldoende besproken en kan worden geagendeerd voor de raadsvergadering als hamerstuk.

  9. 6.2

    Voor de uitvoerig van de gedecentraliseerde taken op het gebied van de Jeugdwet, Wmo 2015 en de Participatiewet ontvangt de gemeente middelen van het rijk. Op dit moment wordt verwacht dat de rijksbijdragen hoger zijn dan de lasten gemoeid met de uitvoering. In lijn van de gedachte om gedurende de periode 2015 en 2016 uit te gaan van een voor de begroting budgettair neutrale werking, wordt nu voorgesteld eventuele overschotten in dit kader af te zonderen in een bestemmingsreserve ‘Sociaal Domein’. De middelen blijven hierdoor beschikbaar voor dit taakgebied.

    Besluit

    Voorstel is voldoende besproken en kan worden geagendeerd voor de raadsvergadering als hamerstuk.

  10. 7
    Bespreekstukken
  11. 7.1

    De afgelopen jaren is het belang van een actieve rol van inwoners in het maatschappelijk leven sterk toegenomen. De 'participatiesamenleving' verandert de verhouding tussen inwoners en de gemeente. Steeds meer initiatieven komen uit de samenleving en vragen een gemeente die meedenkt en die meer faciliteert. De in 2010 vastgestelde nota 'Beginspraak op maat' behoeft daarom herijking. De klankbordgroep heeft zich over het voorstel van het college gebogen. Dit heeft geleid tot de bijgevoegde reactie.

    Besluit

    Overleg met de werkgroep en het college over het vervolg.
    De rol van de gemeenteraad en gemeenteraadsleden meenemen in het professionaliseringstraject.

  12. 8

    Commissieleden kunnen verzoeken een raadsinformatiebrief in de commissievergadering te behandelen. Behandeling van de raadsinformatiebrief moet als doel hebben een advies van de commissie te formuleren.

  13. 8.1

    Het college heeft het informatiebeleidsplan 2015 - 2018 vastgesteld. De heer Blom heeft verzocht dit plan in de commissie te behandelen in samenhang met de raadsinformatiebrief over de stand van zaken KPI. (zie agendapunt 8.2)

    Besluit

    Voor kennisgeving aangenomen

  14. 8.2

  15. 8.3

    De heer Çiçek heeft verzocht om behandeling van deze raadsinformatiebrief. Hij wil met de commissie in gesprek gaan over een concreet actieplan met daarin concrete afspraken over dit onderwerp.

    Besluit

    Voor kennisgeving aange-nomen

  16. 9

    Het college informeert de commissie over actuele zaken die spelen binnen samenwerkingsverbanden waar de gemeente in deelneemt. Het college informeert de commissie met name over standpunten van het college namens de gemeente Moerdijk met betrekking tot hetgeen in bestuursvergaderingen aan de orde is geweest. De agenda’s van de gehouden vergadering zijn als bijlage aan de commissieagenda toegevoegd.

  17. 9.1

  18. 9.2

  19. 9.3

  20. 9.4

  21. 10
    Sluiting