Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering

donderdag 23 juni 2022

19:30 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
P. Stehouwer
Toelichting

Op grond van de Verordening op de raadscommissies gemeente Moerdijk (art. 23 lid 1) kunnen burgers in een vergadering het woord voeren over onderwerpen die geagendeerd zijn. Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken, meldt dit uiterlijk voor 12 uur op de dag van de vergadering bij de griffie. Hij/zij vermeldt daarbij zijn/haar naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp waarover hij/zij het woord wil voeren.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    De commissievergadering is bedoeld om te komen tot een advies van de commissie over de geagendeerde onderwerpen. Dit advies komt tot stand door het delen van de verschillende fractiestandpunten. Afgesproken is dat het in principe niet is toegestaan tijdens de commissievergadering nog vragen te stellen. Vragen aan het college naar aanleiding van de verschillende agendapunten die uiterlijk vijf werkdagen voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend, worden uiterlijk twee werkdagen voor de vergadering beantwoord.

  2. 2

    Bij aanvang van de vergadering stelt de commissie de agenda definitief vast. Dat kan betekenen dat de volgorde van het behandelen van agendapunten wordt gewijzigd. Aanleiding hiervoor kan zijn dat zich voor een agendapunt insprekers hebben gemeld of dat voor een bepaald agendapunt juist veel publiek aanwezig is.

  3. 3

    Commissieleden kunnen het college over actuele zaken ter verantwoording roepen. De vragen voor dit agendapunt moeten uiterlijk twee werkdagen voorafgaand aan de vergadering bij de griffie zijn ingediend. Bij de vragen moet gemotiveerd worden aangegeven wat het spoedeisende karakter van de vraagstelling is, waardoor beantwoording tijdens de vergadering gewenst is. Over de antwoorden kan geen discussie worden gevoerd.

  4. 4

    Commissieleden kunnen tot twee werkdagen voorafgaand aan de vergadering verzoeken tot wijziging van de besluitenlijst bij de griffie indienen.

  5. 5

  6. 6

    De voorzitter, dan wel het college kunnen mededelingen doen. Over een mededeling kan geen discussie worden gevoerd.

  7. 6.1
    Stand van zaken grote projecten
  8. 7

    Het gaat om zaken, die (nog) niet aan de raad ter besluitvorming worden voorgelegd, maar waar van de commissie een richtinggevende uitspraak wordt gevraagd. Deze uitspraak wordt verkregen door het uitwisselen van de fractiestandpunten.

  9. 8

    De commissie formuleert, op basis van de fractiestandpunten die in de commissievergadering worden uitgewisseld, een advies aan de gemeenteraad voor de verdere behandeling.

  10. 8.1

    Richttijd voor dit blok: 19.35 - 20.15 uur

  11. 8.1.1

    De commissie formuleert, op basis van de fractiestandpunten die in de commissievergadering worden uitgewisseld, een advies aan de gemeenteraad voor de verdere behandeling. Eventuele vragen over deze voorstellen kunnen tot uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering bij de griffie worden ingediend. Vragen die na die tijd zijn ingediend zullen niet tijdig beantwoord kunnen worden.

  12. 8.1.1a

    Voor het bedrijventerrein Molengors in Zevenbergen is een nieuw bestemmingsplan opgesteld om de bestaande verouderde regeling te actualiseren. Dit actualisatieplan is gebruikt als pilot in de voorbereiding op invoering van de Omgevingswet. In deze pilot is de nieuwe systematiek van opnemen van milieuregels in het bestemmingsplan toegepast. Omdat de Omgevingswet nog niet in werking is getreden, kan nog geen “echt” Omgevingsplan opgesteld worden. Voor dit actualisatieplan is daarom de Crisis en Herstelwet gebruikt om te kunnen oefenen met het opnemen van milieuthema’s in de regels.
    Juridisch gezien is dit plan nog een bestemmingsplan. Het plan bestaat uit twee onderdelen: het ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerrein Molengors en het ontwerp-paraplu bestemmingsplan Geluid Bedrijventerrein Molengors.
    De ontwerpen van beide bestemmingsplannen hebben vanaf 9 februari 2022 voor de periode van 6 weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn 7 zienswijzen op het plan ingediend. Het college besluit de gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen en de bestemmingsplannen gewijzigd vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De ingediende zienswijzen op de ontwerpbestemmingsplannen Bedrijventerrein Molengors en Parapluplan Geluid Bedrijventerrein Molengors ontvankelijk te verklaren;

    1. In te stemmen met de inhoud van de bij dit voorstel behorende “Nota van Zienswijzen Bedrijven-terrein Molengors en Parapluplan Geluid Bedrijventerrein Molengors d.d. mei 2022”;
    2. Op basis van de Nota zienswijzen, zienswijze 5 gegrond te verklaren, zienswijzen 2 en 7 deels gegrond en deels ongegrond te verklaren en zienswijzen 1, 3, 4 en 6 ongegrond te verklaren;
    3. De ontwerpbestemmingsplannen Bedrijventerrein Molengors (planidentificatie NL.IMRO.1709.BPZBMolengors-BP30) en Parapluplan Geluid Bedrijventerrein Molengors, (plan-identificatie NL.IMRO.1709.BPZBGeluidMolengor-BP30), met de als gevolg van de wijzigingen zoals opgesomd op pagina 16 van de Nota van Zienswijzen Bedrijventerrein Molengors en Para-pluplan Geluid Bedrijventerrein Molengors d.d. mei 2022, gewijzigd vast te stellen;
    4. Ten behoeve van de bestemmingsplannen geen exploitatieplan vast te stellen;
    5. De planidentificatie van de bestemmingsplannen te wijzigen van NL.IMRO.1709.BPZBMolengors-BP30 naar NL.IMRO.1709.BPZBMolengors-BP40 en van NL.IMRO.1709.BPZBGeluidMolengor-BP30 naar NL.IMRO.1709.BPZBGeluidMolengor-BP40.

    Het voorstel is voldoende besproken en zal als B-stuk worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 14 juli 2022.

  13. 8.1.1b

    Het bestemmingsplan “Wethouder Trompersstraat te Langeweg” voorziet in de realisatie van maximaal 15 woningen, die voorzien in de aanwezige woningbehoefte.
    Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 31 maart tot en met 11 mei 2022 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn er geen zienswijzen op het bestemmingsplan ingediend. Ook zijn er geen ambtshalve wijzigingen nodig. De gemeenteraad wordt daarom gevraagd het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    Gevraagd raadsbesluit

    1. het ontwerpbestemmingsplan “Wethouder Trompersstraat te Langeweg”, zoals vervat in de bestandenset met planidentificatie “NL.IMRO.1709WethTrompersstrLW-BP30” ongewijzigd vast te stellen;
    2. ten behoeve van het bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen;
    3. de planidentificatie van het bestemmingsplan te wijzigen van NL.IMRO.1709WethTrompersstrLW-BP30 naar NL.IMRO.1709WethTrompersstrLW-BP40

    Het voorstel is voldoende besproken en zal als A-stuk worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 14 juli 2022.

  14. 8.1.1c

    Op 18 maart 2021 is het startdocument voor de herontwikkeling van de 7 Bergsche Hoeve vastgesteld door uw gemeenteraad. De raad wordt gevraagd in te stemmen met uitvoering van dit plan met een dove gevel, vanwege de ligging naast de provinciale weg. Daarnaast wordt de raad gevraagd om in te stemmen met het overslaan van de voorontwerpfase in de bestemmingsplanprocedure zodat het plan nog onder de huidige Wro in procedure gebracht kan worden.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met het haalbaarheidsdocument voor de ontwikkeling van de 7 Bergsche Hoeve in Zevenbergen, met als kernpunten:
    a) Realisatie van 36 appartementen in de dure sector;
    b) Uitvoering van het appartementengebouw met een dove gevel om te voldoen aan de normen ten aanzien van geluid;
    de projectexploitatie en locatieontwikkelingsovereenkomst van het project vast te stellen;
    de voorontwerpfase van de bestemmingsplanprocedure over te slaan, teneinde voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023 een ontwerp bestemmingsplan ter visie te kunnen leggen.


    Het voorstel is voldoende besproken en zal als A-stuk worden geagendeerd voor de raad van 14 juli 2022.

  15. 8.1.2

    Het college informeert de commissie over actuele zaken die spelen binnen samenwerkingsverbanden waar de gemeente in deelneemt. Het college informeert de commissie met name over standpunten van het college namens de gemeente Moerdijk met betrekking tot hetgeen in bestuursvergaderingen aan de orde is geweest. De agenda’s van de gehouden vergadering zijn als bijlage aan de commissieagenda toegevoegd.

  16. 8.2

    Richttijd voor dit blok: 20.20 - 21.05 uur

  17. 8.2.1

    De commissie formuleert, op basis van de fractiestandpunten die in de commissievergadering worden uitgewisseld, een advies aan de gemeenteraad voor de verdere behandeling. Eventuele vragen over deze voorstellen kunnen tot uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering bij de griffie worden ingediend. Vragen die na die tijd zijn ingediend zullen niet tijdig beantwoord kunnen worden.

  18. 8.2.1a

    Aan de huidige exploitant van Fort de Hel is kenbaar gemaakt dat de overeenkomst niet wordt verlengd. Reden hiervoor was dat er te weinig vertrouwen is dat een exploitatie van Fort de Hel in de huidige vorm toekomstbestendig is. De gemeente maakt geen gebruik van de verlengingsmogelijkheid maar gaat op zoek gaat naar een tijdelijke invulling met aangepaste voorwaarden om de kansen op een succesvolle exploitatie groter te maken. Op expliciet verzoek van de gemeenteraad is de exploitant hierbij betrokken, maar deze heeft te kennen gegeven geen gebruik te maken van deze tijdelijke overeenkomst. Het traject om tot een nieuwe exploitant te komen loopt nog. De raad wordt gevraagd om budget om tot een nieuwe overeenkomst en een ontwikkelplan voor de lange termijn te komen.

    Voorgesteld besluit

    Het voorstel is voldoende besproken en zal als C-stuk worden geagendeerd voor de raad van 14 juli 2022.

  19. 8.2.2

    Het college informeert de commissie over actuele zaken die spelen binnen samenwerkingsverbanden waar de gemeente in deelneemt. Het college informeert de commissie met name over standpunten van het college namens de gemeente Moerdijk met betrekking tot hetgeen in bestuursvergaderingen aan de orde is geweest. De agenda’s van de gehouden vergadering zijn als bijlage aan de commissieagenda toegevoegd.

  20. 8.3

    Richttijd voor dit blok: 21.10 - 21.40 uur

  21. 8.3.1

    De commissie formuleert, op basis van de fractiestandpunten die in de commissievergadering worden uitgewisseld, een advies aan de gemeenteraad voor de verdere behandeling. Eventuele vragen over deze voorstellen kunnen tot uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering bij de griffie worden ingediend. Vragen die na die tijd zijn ingediend zullen niet tijdig beantwoord kunnen worden.

  22. 8.3.1a

    In deze 1e bestuursrapportage 2022 rapporteert het college over (financiële) ontwikkelingen over de eerste 3 maanden van 2022. In de rapportage zijn diverse ontwikkelingen met daaruit voortkomende financiële mutaties toegelicht. Door middel van dit raadsvoorstel worden deze mutaties aan de gemeenteraad voorgelegd.

    Voorgesteld besluit

    Gevraagd raadsbesluit
    1. De begroting 2022 te wijzigen (conform de opgenomen toelichtingen in de 1e bestuursrapportage 2022) en onderstaande wijzigingen per programma vast te stellen, waarmee per saldo een voordelig effect van € 580.000 ontstaat op het verwachte begrotingsresultaat 2022.
    (bedragen x € 1.000 -/- = voordeel) Mutatie 2022
    Programma 1 Samen aan de slag voor het klimaat in Moerdijk -58
    Programma 2 Prettig en veilig wonen en leven in Moerdijk 632
    Programma 3 Economie als versneller voor een vitaal Moerdijk 461
    Programma 4 Ondersteuning voor mensen die het nodig hebben 936
    Programma 5 Partnerschap en financiële paragraaf -2.551
    Totaal -580
    2. In te stemmen met het ophogen van onderstaande investeringskredieten:
    - De Hoeksteen Zevenbergschen Hoek (€ 111.000)
    - Vervanging tractie (€ 111.000)
    - Kerktoren Moerdijk (€ 90.000)
    - Vitale centra Fijnaart (€ 11.000)
    3. Het budget ‘’noordelijke omlegging N285’’ met € 200.000 te verhogen, hiervoor € 200.000 vanuit de algemene reserve over te hevelen naar de reserve Meerjarige uitgaven van incidentele aard (MUIA) zodat de lasten uit die reserve kunnen worden gedekt.
    4. Het verschil tussen de verkrijgingsprijs en de taxatiewaarde van aangekocht onroerend goed aan de Achterdijk in Zevenbergen (€ 26.000) te dekken uit de reserve strategische verwerving onroerend goed.
    5. Het reserveren van subsidiebedragen voor een aantal subsidieontvangers (vermeld in bijlage 2) waarvoor geen afzonderlijke subsidieregeling is vastgesteld.


    Het voorstel is voldoende besproken en zal als A-stuk worden geagendeerd voor de raad van 14 juli 2022.

  23. 8.3.2

    Het college informeert de commissie over actuele zaken die spelen binnen samenwerkingsverbanden waar de gemeente in deelneemt. Het college informeert de commissie met name over standpunten van het college namens de gemeente Moerdijk met betrekking tot hetgeen in bestuursvergaderingen aan de orde is geweest. De agenda’s van de gehouden vergadering zijn als bijlage aan de commissieagenda toegevoegd.

  24. 9
    Sluiting