Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

BESLOTEN raadsinformatiebijeenkomst

woensdag 1 juni 2022

19:30 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
E.P.H.J. van der Linden
Toelichting

NB: Deze vergadering is niet besloten, maar OPENBAAR!

Agendapunten

  1. 2

    NB Tijdens de avond wordt onderscheid gemaakt in de verbonden partijen waarbij wel een zienswijze wordt ingediend en de verbonden partijen waarbij dit niet het geval is. Zodra de zienswijzen binnen zijn zal deze indeling worden gemaakt.


    Het raadsvoorstel dat is toegevoegd, is nog niet compleet. Een aangepast voorstel zal zo snel mogelijk worden toegevoegd.

  2. 2.1

    Voorgesteld besluit

    Gevraagd collegebesluit
    1. Kennis te nemen van de jaarrekening 2021 van WVS en de volgende besluiten van het Algemeen Bestuur van 11 april 2022:
    a. de jaarrekening 2021 van WVS vast te stellen;
    b. ten laste van het voordelig saldo een bedrag van € 1.880.000 bestemmingsreserve corona uit te keren aan de deelnemende gemeenten;
    c. ten laste van het voordelig saldo een bedrag van € 985.000 resultaat 2021 uit te keren aan deelnemende gemeenten;
    d. ten laste van het voordelig saldo een bedrag van € 50.000 te reserveren in een bestemmingsreserve “viering 50-jarig WVS”;
    e. ten laste van het voordelig saldo een bedrag van € 1.256.000 Covid-19 subsidie 2021 toe te voegen aan de algemene reserve;
    f. ten laste van het voordelig saldo een bedrag van € 423.000 toe te voegen aan de algemene reserve WVS ter versterking van de solvabiliteit.
    2. Kennis te nemen van de ontwerp-begroting 2023 van WVS en de gemeentelijke bijdrage voor 2023 vast te stellen op € 3.770 per SW-er.
    3. De jaarrekening 2021 en de ontwerp-begroting 2023 van WVS ter kennisname aan de gemeenteraad te zenden met bijgevoegd raadsinformatiebrief.
    4. De gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze op de ontwerp-begroting 2023 van WVS naar voren te brengen.


    (Publieks)Samenvatting
    WVS-groep (hierna WVS) is het leerwerkbedrijf van West-Brabant en werkt samen met ISD Brabantse Wal en het Werkplein Hart van West-Brabant. Binnen de ketensamenwerking is het maatschappelijke doel om zoveel als mogelijk mensen deel te laten nemen, liefst in loonvormende arbeid. Voor u ligt de begroting 2023 en de meerjarenraming 2024 tot en met 2026 van WVS. De acties voortkomend het gezamenlijke jaarplan met de ISD Brabantse Wal en het Werkplein Hart van West Brabant zijn, voor zo ver als mogelijk, meegenomen in deze begroting. Tevens is de begroting met beide afgestemd. De begroting moet dan ook in samenhang worden bekeken met de begrotingen van het Werkplein Hart van West-Brabant en de ISD Brabantse Wal.

  3. 2.3

    Voorgesteld besluit

    Aan de gemeenteraad aangeven geen zienswijze in te dienen tegen de conceptbegroting 2023 van de GR Havenschap Moerdijk.


    Het bestuur van de GR Havenschap Moerdijk heeft de conceptbegroting 2023 toegestuurd. De gemeenteraad kan hierop een zienswijze geven. Naast het houden van de aandelen in het Havenbedrijf Moerdijk NV heeft de GR al enige taak de financieringsfunctie van genoemd bedrijf. De conceptbegroting 2023 geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen. Voorgesteld wordt dan ook geen zienswijze in te dienen.

  4. 2.4

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de jaarstukken 2021 en de begroting 2023 van Gemeenschappelijke Regeling Nazorg Gesloten Stortplaatsen Bavel-Dorst en Zevenbergen;
    2. Geen zienswijze in te dienen op de begroting 2023 Gemeenschappelijke Regeling Nazorg Gesloten Stortplaatsen Bavel-Dorst en Zevenbergen.
  5. 2.6

    Voorgesteld besluit

    (Publieks)Samenvatting
    De gemeente Moerdijk neemt samen met acht andere gemeenten deel aan de Gemeenschappelijke Regeling West-Brabants Archief (WBA). Het Algemeen Bestuur van het WBA heeft de ontwerpbegroting 2023-2026 voorlopig vastgesteld. De gemeenteraad kan hierop een zienswijze indienen bij het bestuur. Voorgesteld wordt om geen zienswijze in te dienen op deze ontwerpbegroting. Het WBA houdt toezicht op de niet overgebrachte archiefbescheiden, beheert de archiefbewaarplaatsen waarin zich de overgebrachte analoge archiefbescheiden bevinden en houdt zich bezig met de verdere ontwikkeling en het beheer van het e-depot waarin de door de gemeenten digitaal gevormde documenten opgenomen worden.

  6. 2.7

    Voorgesteld besluit

    (Publieks)Samenvatting
    Moerdijk is door het Rijk ingedeeld bij de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten West-Brabant. In deze RMC-regio is het beleid ten aanzien van het voortijdig schoolverlaten (vsv) een gezamenlijke verantwoordelijkheid van schoolbesturen en 16 West-Brabantse gemeenten. Om te komen tot een eenduidige registratie en aanpak van schoolverzuim en het terugdringen van voortijdig schoolverlaten, werken de 16 gemeenten samen in de gemeenschappelijke regeling “Programma Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten” en het Regionaal Bureau Leren West-Brabant (RBL West-Brabant) in Breda. Alle 16 gemeenten hebben de administratie van de leerplicht en vsv overgedragen aan het RBL West-Brabant. Voor 7 gemeenten, waaronder Moerdijk, voert het RBL West-Brabant ook alle uitvoerende taken uit, het gaat om dagelijks werk van leerplichtambtenaren en RMC trajectbegeleiders.
    Het RBL West-Brabant heeft de ontwerpbegroting 2023 toegestuurd.
    De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op deze begroting.
    Er is geen aanleiding om een zienswijze in te dienen op deze ontwerpbegroting 2023.
    Er wordt voorgesteld in de begroting 2023 van gemeente Moerdijk € 145.949 op te nemen voor de bijdrage aan het RBL West-Brabant.

  7. 2.8

    NB: de stukken worden op 31 mei 2022 in het college behandeld.


    Om een sluitende begroting 2023 te presenteren stijgt de totale deelnemersbijdrage met een bedrag van € 895.100 ten opzichte van begroting 2022.
    De stijging van de deelnemersbijdrage wordt met name beïnvloed door stijging van de personele kosten en de werkelijke doorvertaling van hogere griffie- en proceskosten 2021 door de toename van de waardebezwaren op de WOZ- aanslagen door inzet van no cure no pay-bedrijven. Bij de personele kosten is, zoals in de kadernota opgenomen, de vertaling van de verlofharmonisatie van de herziening cao 2021-2022 naast de indexering van loonstijgingen meegenomen.

  8. 3
    Verbonden Partijen waarbij wordt voorgesteld wel een zienswijze in te dienen
  9. 3.3

  10. 4
    Sluiting